Sawan Tangis Pemusnah Masa Depan Kanak-Kanak

Bayi ada sawan tangis? Bukan sahaja ibu yang stress, pengasuh pun mesti stress juga. Anak saya pernah alami masa dia umur 8 bulan, macam usaha buat semua tak jadi. Apa punca sawan tangis ini?

Sawan Tangis Ini Betul Ke?


Sawan tangis merupakan keadaan bayi yang menangis lebih dari tiga jam sehari, sekurang-kurangnya tiga hari dalam seminggu selama tiga minggu atau lebih. Keadaan ini sering berlaku sebenarnya memandangkan ianya terjadi kepada satu hingga dua daripada lima bayi yang dilahirkan dimana-mana tempat sekalipun.

Bayi yang mengalami masalah sawan tangis kebiasaannya menangis berlebihan terutama sekali pada waktu petang dan malam namun serangan sawan tangis ini masih boleh berlaku pada bila-bila masa. Ia amat sukar dijangka.

Selalunya ia bermula ketika bayi berusia dua minggu dan memuncak ketika bayi berusia enam minggu. Apabila usia bayi mencecah tiga atau empat bulan, ia berhenti sedikit tetapi adakalanya keadaan ini boleh berlarutan sehingga bayi berusia enam bulan atau lebih.

Jom tengok tanda-tanda baby terkena sawan tangis:

 • Bila bayi menangis, hanya keluar suara (Air mata tak keluar)
 • Masa menangis, Mata dipejam tetapi dalam masa sama Biji mata bergerak
 • Bayi menangis bermula waktu petang hingga subuh
 • Bayi Menangis, berhenti dan menangis semula
 • Mata bayi sentiasa memandang tepat ke atas
 • Bayi mudah terkejut semasa tidur

Keadaan sawan tangis boleh berpunca daripada beberapa faktor antaranya:

 • Gangguan Makhluk Halus

Dalam masyarakat kita serta agama Islam khususnya, punca utama sawan tangis adalah disebabkan oleh gangguan makhluk halus. Biasanya, bayi yang baru lahir ini dapat melihat makhluk halus atau jin yang dipanggil ummu sibyan ini.

Biasanya makhluk halus ini akan menggangu bayi sehingga mengalami gangguan tidur malam dan sebagainya. Banyakkanlah membaca doa dan ruqyah dalam rumah dan bayi anda.

 • Interaksi ibu dan bayi yang tidak mencukupi atau kurang sesuai

Punca terjadinya sawan tangis juga datang dari interaksi ibu itu sendiri dengan anaknya. Biasanya interaksi yang tidak mencukupi atau kurang sesuai juga menunjukkan salah satu penyebab berlakunya sawan tangis ini. Sebagai ibu, anda haruslah memastikan interaksi dengan bayi mencukupi dan bayi sentiasa dalam keadaan yang selesa.

 • Fungsi pencernaan yang tidak matang

Sawan tangis juga boleh berlaku apabila susu atau makanan yang diminum oleh bayi ini tidak hadam. Ia adalah salah satu punca sawan tangis yang ramai ibu bapa tidak peka. Hal ini akan mengakibatkan bayi menjadi tidak selesa dan akan menangis berterusan.

 • Tidak toleransi kepada laktosa

Bayi yang baru lahir biasanya amat sensitif terhadap protein yang terkandung di dalam susu. Jangan terkejut jika hal ini juga merupakan salah satu punca sawan tangis terhadap bayi. Jadi, apabila memilih atau memberi susu, pastikan ianya bersesuainya dengan bayi tersebut.

 • Alahan terhadap protein susu lembu

Bukan sahaja susu formula yang bayi minum, sawan tangis juga berlaku apabila bayi mengalami alahan terhadap susu lembu. Susu lembu yang murah biasanya mempunyai protein yang rendah. Tidak semua bayi sesuai untuk minum susu lembu tersebut. Pastikan anda memberi susu yang berkualiti tinggi terhadap bayi anda.

Pada mulanya, adalah cabaran kepada ibu bapa untuk mencuba pelbagai jenis susu dan melihat kesesuaian susu tersebut terhadap bayi. Tidak mengapa, asalkan sawan tangis dapat dielakkan.

 • Angin Dalam Badan

Punca angin dalam badan juga salah satu penyebab terjadinya sawan tangis. Biasanya angin dalam badan ini berlaku akibat alahan kepada susu dan sebagainya. Elakkan menangis juga supaya angin tidak terkumpul di dalam badan yang boleh menyebabkan sawan tangis.

 • Abdomen Perut Sakit

Biasanya bayi yang mengalami abdomen sakit akan menangis akibat kesakitan. Ia merupakan salah satu simptom atau punca sawan tangis. Biasanya bayi akan menangis selama lebih dari 3 jam dan akan berhenti apabila keletihan.

Cara merawat sawan tangis

Jika di rumah, pastinya mengalami anak yang sedang sawan boleh menjadi pengalaman yang menakutkan bagi ibubapa. Berikut merupakan perkara yang anda boleh lakukan:

 1. Rawatan Islam 

Sawan Tangis Pemusnah Masa Depan Kanak-Kanak. Ibu Bapa Ambil Peduli Soal Ini!

 • Pegang baby sambil menghadap ke kiblat
 • Pandang arah muka baby
 • Baca surah berikut :
  • Al-baqarah ayat 255
  • Al-ikhlas
  • An-nas
  • Surah Al-falaq
  • Bismillah 5 kali
  • Azan
 • Selesai baca, tiup pada ubun-ubun bayi dan usap seluruh badan dari kepala ke hujung kaki baby.

2. Kenal pasti, jika ada kecederaan ataupun keadaan yang membuat anak anda menangis

3. Bawa anak anda ke tempat yang lapang untuk beri ruang bagi membantu pernafasan mereka

4. Membedung bayi anda. Cara ini dapat menenangkan bayi dan bayi anda akan terasa seperti seolah-olah berada di dalam rahim. 

5. Gunakan balsem dari minyak pati 100% Semulajadi

Produk Tasneem Naturel ialah Produk Muslim Bumiputera yang dihasilkan pada mulanya untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh anaknya sendiri. Visi syarikat Tasneem Naturel adalah untuk menjadi pengeluar produk berasaskan minyak pati tumbuhan dan produk semula jadi yang di percayai dan menjadi pilihan semua rakyat Malaysia.

Apa itu Minyak Pati (Essential Oil)?  Ia adalah minyak yang di ambil daripada bunga, duan, buah atau kulit pokok lalu diekstrak dengan menggunakan kaedah penyulingan. Balm Tasneem Naturel adalah berasaskan Essential Oil ini

 • Memberi keselesaan pada anak.
 • Mengurangkan tekanan.
 • Bantu mengurangkan keletihan.
 • Membantu anak lebih tenang jika sedang tantrum, mengamuk, menangis tanpa henti atau hyperaktif.
 • Dos minyak pati yang digunakan sesuai untuk bayi bawah 2 tahun & kanak-kanak.

Tasneem Naturel : 5 Jenis Balm

 1. CF-Rub : Balm ini membantu melegakan selsema, mencairkan kahak dan melegakan batuk dan demam
 2. T-Rub : Balm ini membantu melegakan masalah perut seperti kembung, sembelit dan cirit birit
 3. Sleep Time : Balm ini membantu lebih mudah tidur, tidak kerap terjaga dan mendapat kualiti tidur terbaik.
 4. Skeenz : Balm ini membantu masalah kulit sensitif, kulit kering, ruam panas, ruam susu, ruam lampin, alahan, gatal-gatal, melecet dan masalah kulit yang lain
 5. Calm Time : Balm ini  sangat sesuai untuk bayi yang kerap meragam. Tambahan pula, balm ini membantu menenangkan si kecil jika dalam keadaan yang tidak terkawal dalam erti kata lain tantrum, mengamuk dan menangis tanpa henti.

Mesej Buat Ibu Bapa 

Sawan tangis sangat lazim berlaku. Kita perlu menyakinkan diri sendiri bahawa walaupun bayi menangis dengan lama tetapi selagi dia kelihatan sihat, boleh menyusu dengan baik dan berat badan meningkat, maka tiada apa yang perlu dirisaukan. Sememangnya tidak mudah untuk menghadapi bayi yang menangis tanpa henti. Oleh yang demikian, sokongan ahli keluarga terutama sekali suami amat penting.

Bukan sahaja sokongan emosi tetapi suami juga perlu membantu untuk menjaga bayi itu supaya ibu dapat berehat dan menenangkan fikiran. Secara peribadi, saya juga berharap bahawa rakan-rakan doktor kanak-kanak tidak hanya menganggap bahawa ‘it is just colic’ kerana implikasi psikologi kepada penjaga itu amat besar. Empati amat penting dalam mengendali setiap bayi yang mengalami colic.

Jom rujuk video dari Awani Pagi

Urus tangisan bayi

Sawan nangis ini adalah dimana kondisi bayi anda menangis dalam tempoh yang lama dan ada yang mendakwa menangis sehingga hampir 24 jam. Bagaimana untuk mengenali simptom, apakah punca dan bagaimana nak tanganinya? Bersama, Uswatun Hasanah Mohd Habib, Konsultan Tangisan Bayi / Ahli Panel doktorbudak.com.

 

Leave a Reply