Step by Step Langkah Nak Melatih Anak Tidur Awal & Mudah di Waktu Malam!

 

Tengah-tengah malam terjaga sebab anak nak main. Siapa yang selalu hadapi perkara ini? Sudah lah penat dengan aktiviti kerja seharian, anak jadi aktif pula tengah-tengah malam. Lama-lama boleh murung ibu bapa.
Tapi tahukah anda, sebenarnya anda boleh melatih anak-anak anda untuk tidur awal pada waktu malam dan lena sepanjang malam? Semuanya bermula dari masa berpantang lagi!

Berikut adalah cara untuk melatih anak anda tidur awal pada waktu malam;

  • Gosok gigi atapun mandi menggunakan air suam.

Bersihkan gusi bayi anda ataupun gosok gigi buat anak yang besar. Buat anak yang sudah besar, boleh minta mereka untuk mandi menggunakan air suam sebelum tidur. Walaupun anak anda akan merasa lebih segar selepas mandi, tetapi ia sebenarnya membuatkan mereka berasa lebih selesa untuk baring di atas katil dalam keadaan bersih untuk tidur.

  • Tukar lampin.

Tidak kira sama ada lampin tersebut hanya mempunyai jumlah kencing yang sedikit, anda disarankan untuk menukar lampin anak anda sebelum tidur. Ini untuk memastikan mereka selesa, dan ingat, mereka akan memakai lampin tersebut untuk tempoh yang lama. Jadi, pastikan ia kosong sebelum terrisi semasa tidur.

  • Tukarkan ke pakaian tidur.

Seperti orang dewasa juga, anak-anak anda akan merasa lebih selesa semasa tidur. Pastikan pakaian tersebut tidak terlalu tebal untuk mengelakkan mereka merasa panas dan berpeluh semasa tidur nanti ataupun tidak terlalu nipis bagi mengelakkan mereka merasa sejuk.

  • Malapkan lampu seawal 30 minit sebelum waktu tidur.

Ini penting! Malapkan lampu atau mula tutup lampu-lampu utama di rumah anda untuk memberi signal kepada anak anda bahawa masa untuk tidur telah tiba. Bukan itu sahaja, apabila lampu sudah mula ditutup dan dimalapkan, mood tidur anak anda juga akan muncul dalam diri anak anda.

  • Hentikan daripada melihat sebarang gadjet dan juga televisyen sekurang-kurangnya 1 jam sebelum tidur.

Tahukah anda, apabila anak anda sering melihat gadjet ataupun menonton TV sebelum tidur, otak anak anda akan menjadi aktif? Otak mereka akan tetap bekerja memproses imej dan audio apa yang mereka telah tontoni. Akibatnya, mereka akan mengambil masa yang lama untuk tidak memikirkan tentang apa yang mereka tonton dan kemudian baru hormon untuk tidur perlahan-lahan dirembeskan.

  • Cipta satu habit yang hanya dilakukan sebelum tidur contohnya membaca buku cerita, memperdengarkan satu surah, mengurut kaki ataupun mana-mana aktiviti yang anda rasa seusai untuk anak anda mengikut peringkat umur.

Bayi dan kanak-kanak suka akan perkara rutin. Mereka akan merasa seronok apabila terbiasa dengan rutin kerana mereka boleh tahu apa yang akan terjadi selepas sesuatu perkara terjadi. Cuba untuk urut badan bayi anda menggunakan Sleep Time balm daipada Tasneem Naturel, ataupun bacakan buku cerita, ataupun pasangkan surah sebelum tidur. Dengan melakukan perkara ini setiap hari, lama-kelamaan mereka akan terbiasa untuk terus tidur.

  • Jangan bangun melayan anak anda sekiranya mereka terbangun secara tiba-tiba waktu tengah malam.

INI PALING PENTING! Tips ini paling penting terutama sekali buat bayi yang dalam fasa comel dan banyak telatah. Kebanyakan ibu bapa akan merasakan apabila anak terbangun dan bermain seorang diri adalah perkara yang comel dan kesian, lalu membuka lampu dan bermain dengan anak sehingga ke pukul berapa pun tidak tahu. Elakkan untuk lakukan perkara ini! Apabila bayi anda sudah belajar dari kecil bahawa, tidak mengapa untuk terbangun tengah-tengah malam untuk bermain kerana ibubapa akan turut bangun dan membuka lampu bermain dengan mereka, anda sebenarnya sedang melatih anak anda sendiri untuk tidak tidur waktu malam!
Anda cuma perlu terus memerhatikan anak anda dengan diam dan periksa lampin sekiranya mereka menangis. Jika lampin masih tidak penuh, teruskan memberi susu untuk menidurkan anak anda. Sebaiknya, bukakan lampu malam yang kecil sahaja sekiranya anda mahu menukar lampin. Jangan buka lampu utama.

Ha, mudah sahaja kan nak melatih anak anda untuk tidur awal! Ingat, kesemua perkara ini harus dilakukan hari-hari dari anak anda bayi lagi supaya mereka terbiasa dengan rutin tidur malam. Jadi, tunggu apa lagi, kongsikan dengan pasangan anda juga!

Anda juga boleh ikhtiar dengan menggunakan Sleep Time, balm dengan rumusan semula jadi untuk mudahkan anak lena dan beri tidur yang berkualiti.

Sleep Time Balm

Sleep Time, Solusi Semula Jadi Untuk Mudah Tidurkan Anak

Leave a Reply