Keracunan Hand Sanitizer Beralkohol Dalam Kalangan Kanak-Kanak.

Betul ke? Kenapa anak-anak anda mungkin terminum hand sanitizer beralkohol?

Antara punca-punca yang dapat kami ketahui adalah mungkin kerana warnanya yang menarik seakan gula-gula, baunya yang sedap ataupun kerana corak botolnya yang menarik di mata kanak-kanak.

Satu jilatan hand sanitizer beralkohol tidaklah boleh menyebabkan kematian kepada anak-anak anda. Apa yang anda perlu tahu, ia mempunyai alkohol dan semestinya disimpan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak, sama seperti bahan kimia berbahaya yang lain. Sekiranya anak anda tertelan satu botol hand sanitizer beralkohol, segeralah hubungi Pusat Racun Negara di nombor 012-4309499.

Dua perkara yang boleh mendatangkan bahaya terhadap kanak-kanak berkenaan hand sanitizer beralkohol ini.

 1. Boleh merendahkan tahap gula dalam badan, atau paling teruk koma dan sawan. Oleh sebab itu, rawatan pertama yang harus diberikan kepada kanak-kanak apabila terminum mana-mana produk beralkohol, adalah dengan memberikan sesuatu yang manis untuk diminum. Kemudian anda boleh bawa anak anda berjumpa dengan pakar racun dan mereka akan mengira jumlah alcohol yang ditelan dan bandingkan dengan berat badan kanak-kanak tersebut. Sekiranya kuantiti yang tertelan terlalu tinggi untuk anak tersebut, rawatan sususlan akan diteruskan supaya tiada masalah pernafasan tidak akan berlaku.
 • Boleh menyebabkan anak anda mabuk. Mabuk yang dimaksudkan di sini bukanlah mabuk seperti yang anda tonotn di kaca televisyen mahupun di depan mata sendiri. Ia dimaksudkan dengan kadar denyutan jantung yang perlahan dan kesukaran untuk bernafas.

SIMPTOM-SIMPTOM KERACUNAN ALKOHOL

Anda juga boleh perhatikan symptom-simptom di bawah pada anak anda sekiranya mereka tertelan hand sanitizer beralkohol;

 • Kesukaran untuk bercakap
 • Hilang kawasan dalam mengawal koordinasi badan, kerap terjatuh
 • Kulit lembap
 • Sawan
 • Kadar pernafasan yang lambat
 • Denyutan jantung yang lambat
 • Suhu badan rendah
 • Kulit kebiru-biruan / pucat
 • Memberi respon yang lambat

Jika mana-mana perkara ini berlaku pada anak anda, segera ke hospital untuk dapatkan nasihat daripada pakar perubatan.

INGAT, perkara ini tidak akan terjadi sekiranya anak anda sekadar terjilat tangan mereka selepas diletakkan hand sanitizer beralkohol. Sekiranya anak anda tertelan satu botol hand sanitizer beralkohol, mereka selalunya akan termuntah kerana kandungannya yang boleh membuatkan perut mereka berasa tidak selesa. Apa yang perlu anda khuatir adalah apabila mereka tidak memuntahkan semula hand sanitizer tersebut.

APA-APA PUN, hand sanitizer beralkohol seharusnya di simpan di tempat yang tidak boleh dicapai dan dilihat oleh anak-anak anda. Anda masih risau apa akan terjadi kepada anak anda walaupun dia hanya tertelan sedikit sahaja hand sanitizer tersebut? Hentikan kegusaran anda dnegan menghubungi Pusat Racun Negara di nombor yang dinyatakan di atas dan anda akan menerima nasihat yang bersesuaian.

Leave a Reply