Susukan Bayi Je. Ini Kaedah Efektif Merancang Keluarga Musim PKP!

Kaedah Lactational Amenorrhea, atau LAM, juga dikenali sebagai penyusuan berterusan. Ini adalah pilihan semula jadi untuk mencegah kehamilan selepas melahirkan anak. Ramai wanita mencari LAM untuk menarik kerana selamat, bebas, dan berkesan.
 Ia menuntut penyusuan susu ibu sepenuhnya untuk melambatkan ovulasi secara semula jadi. Namun, sekiranya wanita hamil, melahirkan anak, menyusukan dan kemudian datang haid, kaedah ini sudah tidak boleh diguna pakai untuk merancang keluarga.

Bagaimana Lactational Amenorrhea berfungsi?

Breastfeeding Contraception: Does breastfeeding really work as a natural contraceptive?

Lactational Amenorrhea adalah pilihan perancang terbaik sekiranya :

5 Kesalahan Bahaya Yang Selalu Dibuat Oleh Ibu Menyusu | theAsianparent Malaysia

 • Bayi menyusu secara eksklusif. Bermakna hanya menyusu dengan susu ibu dan tidak dicampur dengan sebarang cecair seperti air masak, jus dan solid food)
 • Selang waktu bayi menyusu tidak lebih dari 4 jam semasa siang hari. Untuk pengetahuan ibu-ibu, bayi mesti minum antara 2 hingga 4 jam, sekiranya melebihi dari jangka masa tersebut LAM ini tidak efektif.
 • Selang masa bayi menyusu tidak lebih dari 6 jam semasa malam
 • JIka ingin praktikkan kaedah ini, ibu masih belum didatangi haid. Jika ibu didatangi haid, maka ia tak boleh gunakan LAM.
 • Bayi mesti berusia kurang dari 6 bulan. Ini bermakna LAM hanya berfungsi sehingga 6 bulan selepas kelahiran sahaja. Selepas 6 bulan, perlu cari kaedah lain.

Apakah kelebihan Lactational Amenorrhea ini :

Masa Sesuai Untuk Mula Ambil Pil Perancang Elak 'Terbabas'

 • Tiada hormon tambahan seperti pil perancang yang lain yang boleh mengganggu pengeluaran susu.
 • Kaedah paling berkesan untuk jangka masa pendek iaitu 6 bulan selepas kelahiran.
 • Tidak perlu makan apa-apa pil.
 • Sangat selesa dan tidak mengganggu aktiviti seks.

Keberkesanan Kaedah Lactational Amenorrhea

Can Breastfeeding Be Used As Birth Control?

Penyusuan berterusan adalah 98% berkesan sebagai kontraseptif semulajadi sehingga enam bulan selepas bersalin dan jika tempoh anda belum pulih.

 • Penggunaan tipikal: 95% berkesan
 • Penggunaan yang sempurna: 98% berkesan

Ini bermakna bahawa setiap 100 wanita yang menggunakan Lactational Amenorrhea, 5 akan hamil dalam tempoh 6 bulan pertama (menggunakan biasa) dan kurang daripada 2 akan hamil dengan penggunaan yang sempurna.

 • Kadar keberkesanan hanya berlaku untuk wanita yang secara eksklusif menyusukan bayi selama 6 bulan pertama setelah melahirkan.

Berikut merupakan antara kisah dan perkongsian ibu yang dikutip dari Facebook Dr Imelda Balchin  yang menggunakan kaedah ini :

May be an image of 1 person and smiling

Kisah 1

Seorang ibu berumur 33 tahun baru bersalin untuk kali keempat. Beliau ialah seorang yang sihat. Anaknya 4 orang dan jarak di antara setiap kehamilan ialah 2 tahun. Bila saya tanya apakah kaedah merancang keluarga yang pernah digunakan? Beliau kata tak pernah pun gunakan apa-apa kaedah merancang keluarga. Saya tanya bilakah haidnya kembali selepas bersalin untuk anak pertama, kedua dan ketiga? Beliau kata beliau tidak pernah dapat haid selagi menyusukan bayi sampai 2 tahun untuk ketiga-tiga anaknya. Bila berhenti saja menyusu selepas dua tahun, haid nya pun kembali dan terus conceive. Saya kata, jika ibu ini dan suaminya tidak pernah ada masalah dengan kaedah merancang secara ‘lactational amenorrhoea’, boleh teruskan dengan kaedah ini. Keberkesanannya ialah 98% untuk 6 bulan pertama dengan syarat menyusu badan dengan penuh dan tiada haid. Jarak DUA TAHUN di antara kelahiran ialah jarak yang sihat selagi ibu ini sihat dan tiada masalah ekonomi keluarga untuk anak ramai-ramai.

Kisah 2 :

Seorang ibu berumur 45 tahun baru bersalin. Beliau ada masalah obesiti, diabetes dan tekanan darah tinggi. Anaknya 3 orang dan jarak diantara kehamilan kedua dan ketiga ialah 10 tahun. Beliau tidak sangka boleh hamil juga selepas 10 tahun tidak hamil dan tak pernah gunakan kaedah merancang keluarga. Kali ini saya nasihatkan menggunakan kaedah merancang keluarga yang berkesan, disebabkan usianya dan masalah perubatan yang memberi kehamilan yang berisiko tinggi jika sekiranya hamil lagi. Walaupun kesuburan sudah berkurangan, jika hamil semula risiko kehamilan ini memudaratkan kesihatannya adalah tinggi. Jadi mesti mempertimbangkan kelebihan menggunakan kaedah merancang keluarga yang lebih berkesan dari tidak merancang langsung untuk ibu ini. Beliau memilih menggunakan pil perancang keluarga yang mempunyai keberkesanan 91%.

Kisah 3 :

Seorang ibu berusia 22 tahun dan sihat, tiada masalah perubatan. Bayinya baru berumur 7 bulan bersalin secara pembedahan Caesarean Section sebab kedudukannya yang songsang. Beliau menyusukan anaknya sepenuhnya, haid masih belum lagi kembali dan beliau menggunakan pil perancang keluarga. Tetapi mengadu ada benda bergerak-gerak di dalam nya. Beliau dah buat pregnancy test dua kali tetapi negatif. Saya terus memeriksa ibu ini dan ternyata ada rahim sebesar 20 minggu kehamilan dan ultrasound scan juga mengesahkan ada janin di dalam rahimnya berusia 20 minggu kehamilan.
Beliau terkejut! Saya beri penjelasan bahawa kaedah merancang keluarga menggunakan lactational amenorrhoea atau penyusuan ibu secara exclusif berkesan untuk 98% ibu hanya untuk 6 bulan pertama sekiranya tiada haid, ia bukannya berkesan 100%. Tetapi ada ramai ibu yang haid nya kembali dan subur semula dalam masa 6 bulan selepas bersalin. Kaedah penyusuan bayi hanya berkesan jika haid tidak kembali. Kaedah merancang keluarga menggunakan pil perancang juga bukan berkesan 100%.
Beliau kata tetapi haid nya belum lagi kembali balik, maka saya beri penjelasan bahawa ovulasi itu berlaku sebelum haid yang pertama kembali, dan haid itu hanya datang sekiranya tidak conceive dan tiada persenyawaan telur yang dilepaskan. Jika persenyawaan itu berlaku sejurus setelah ovulasi yang pertama selepas bersalin, maka akan terus hamil dan tidak dapat haid.

Lactational Amenorrhea Kaedah Merancang Keluarga

Untuk wanita muda yang sangat subur, kerapkali memerlukan kaedah merancang keluarga yang lebih berkesan dari pil perancang keluarga jika tidak bersedia untuk hamil semula. Walaupun ibu ini muda dan sihat, ibu ini dan suaminya tidak mampu menyara dua orang anak dan ada kemungkinan memberi anak ini kepada keluarga angkat. Maka untuk ibu seperti ini, saya cadangkan susuk implant untuk kaedah merancang keluarga selepas bersalin. Inilah kaedah yang paling berkesan sekali dengan keberkesanan 99.95% dan tahan selama 3 tahun.
Tetapi kenapa urine pregnancy test nya negative? Saya terangkan jika sudah 20 minggu kehamilan, ramai ibu hamil akan dapat urine pregnancy test yang negative. Sebabnya ialah urine pregnancy test mengesan kehadiran hormon BhCG yang tinggi pada 12 minggu pertama kehamilan. Selepas 12 minggu, uri placenta sudah terbentuk dan mula berfungsi mengeluarkan hormon kehamilan dan ibu hamil tidak perlu lagi hormon BhCG untuk menampung kehamilan. BhCG akan mula jatuh dan inilah yang menyebabkan ramai ibu hamil tidak rasa loya atau muntah-muntah lagi selepas 12 minggu. Inilah juga sebabnya urine pregnancy test boleh menjadi negative pada 20 minggu kehamilan.

Kesimpulan

Kaedah merancang keluarga yang sesuai untuk anda bukanlah kaedah merancang keluarga yang sesuai untuk orang lain. Setiap individu mempunyai tahap kesuburan yang berbeza, masalah kesihatan yang berbeza dan kemampuan yang berbeza. Maka nasihat apakah kaedah merancang keluarga yang terbaik untuk setiap individu juga berlainan. Tak boleh tanya makcik lain di media sosial dan tak boleh tanya doktor di media sosial tentang kaedah mana nak pakai, tetapi apa yang terbaik ialah pergilah berjumpa dengan doktor di klinik untuk perbincangan yang lebih detail dan penilaian kesihatan.
Leave a Reply