7 Masalah Kulit Bayi Yang Anda Perlu Tahu!

 

Setelah anda menjadi ibu bapa, hidup anda akan berkisar tentang anak anda sahaja. Sebarang perkara kecil yang berlaku kepada anak anda akan membuatkan anda cemas dan bimbang, betul? Apabila bercakap mengenai kulit bayi, anda akan melihat pelbagai jenis keadaan kulit seperti ruam, bintik-bintik ataupun ketulan kecil. Kebanyakan daripada jenis keadaan kulit tersebut tidak membahayakan tetapi boleh membuatkan bayi anda merasa tidak selesa.
Kulit bayi sangat lembut dan halus hinggakan cakaran kecil atau ruam boleh membuatkan mereka tidak selesa. Di bawah ini kami senaraikan beberapa jenis keadaan kulit yang sangat biasa dialamai oleh bayi dan perlu anda tahu. Bayi mudah terdedah akan ruam-ruam dan masalah kulit yang lain tetapi berita baiknya, kebanyakannya tidak berbahaya dan akan hilang dalam masa beberapa hari. Jadi, anda tidak perlu begitu bimbang ya. Berikut adalah antara keadaan kulit yang bayi biasa alami;

Ruam Lampin (Diaper Rash)

Ini adalah perkara yang paling biasa. Disebabkan bayi sentiasa memakai lampin, mereka akan terdedah kepada pembentukan ruam lampin. Perkara yang tidak dapat dielakkan ini boleh menyebabkan bayi anda berasa sangat tidak selesa. Kulit mereka akan bertukar kemerah-merahan dan pedih. Pastikan kawasan kulit tersebut sentiasa kering. Tanggalkan lampin bayi anda apabila mereka sedang terjaga.  Ini dapat membantu kulit mereka terdedak kepada udara segar. Anda juga perlu memeastikan lampin mereka ditukar secepat mungkin dan tidak ketat apabila dipakai. Selain itu, anda juga boleh sapukan krim/balsam ruam lampin yang organik. Jangan khuatir, sekiranya anda sudah melakukan perkara-perkara di atas, ruam tersebut akan hilang dalam masa beberapa hari!

Jerawat Bayi (Baby Acne)

Jerawat kecil di muka bayi anda adalah perkara biasa dan selalunya akan hilang sendiri dalam masa beberapa hari. Elakkan meletak sebarang produk ke atas jerawat tersebut. Pastikan kuku bayi anda sentiasa pendek untuk mengelakkan mereka tercakar jerawat tersebut. Jika boleh, pakaikan sarung tangan bayi. Selain itu, elakkan dari memicit atau mencubit jerawat tersebut kerana dikhuatiri hanya akan bertambah teruk.

Jerawat Bayi

Tanda Lahir (Birthmark)

Tanda lahir juga adalah perkara biasa dalam kalangan bayi. Tanda lahir boleh ada di mana-mana badan bayi anda dan juga boleh hilang setelah beberapa waktu. Tidak perlu risau atau lakukan apa-apa kepada tanda lahir tersebut. Secara umum, tanda lahir akan hilang secara sendiri setelah beberapa bulan.

Ekzema (Eczema)

Ekzema adalah keadaan kulit bayi dimana akan menjadi kering, bersisik, kemerah-merahan dan boleh menyebabkan kegatalan. Ekzema selalunya boleh dilihat di kawasan muka bayi anda dan juga siku, dada ataupun lengan mereka. Keadaan ini terhasil akibat dari tindakbalas alergi bayi anda seperti alergi terhadap sabun mandian, losyen, sabun basuh baju, makanan dan juga mungkin disebabkan oleh persekitaran bayi anda. Ekzema boleh berlarutan sehingga mereka berusia awal remaja. Bayi yang mengalami ekzema tidak boleh sembuh sepenuhnya tetapi tahap ekzema mereka boleh dikawal dengan rawatan dan kaedah yang betul. Anda perlu sentiasa memastikan kulit bayi anda lembab. Gunakan losyen/krim/balsam yang bersesuaian untuk menyediakan keadaan kulit yang optimum untuk bayi anda.

Kulit Kering (Dry Skin)

Majoriti bayi baru lahir akan mempunyai keadaan kulit yang sangat kering. Selalunya kulit kering tersebut akan tertanggal sendiri selepas beberapahari setelah menerima susu yang mencukupi dari ibu. Tetapi sekiranya kulit mereka masih tiada perubahan walaupun setelah disusukan dengan kerap, disapukan losyen dan minyak, anda boleh bawa anak anda berjumpa doktor.

Ruam Panas (Heat Rash)

Sekiranya anda ternampak kulit bayi anda naik warna kemerah-merahan pink, jangan panic. Besar kemungkinan ianya adalah ruam panas yang disebabkan oleh peluh bayi anda sendiri. Ruam panas ini biasanya dapat dilihat di bahagian dada, dan bahagian lipatan kulit bayi seperti di leher, kawasan lampin dan juga ketiak.  Untuk mengelakkan ruam panas, pastikan kulit bayi anda kering dan sejukk. Pakaikan mereka pakaian yang nipis dan longgar, elakkan memakai bedak. Bedak dikhuatiri boleh dihidu oleh bayi dan boleh menyebabkan mereka tercekik oleh kerana keadaan partikelnya yang halus.

Jangkitan Kulat (Yeast Infection)

Bayi juga boleh mengalami jangkitan kulat. Jangkitan kulat bayi boleh dialami dalam mulut, kawasan lampin. Jangkitan kulat dalam mulut akan kelihatan seperti lapisan berwarna putih di atas lidah bayi dan juga sekitar kawasan mulut. Jangkitan kulat di kawasan lampin pula akan kelihatan warna kemerah-merahan dan akan muncul juga jerawat-jerawat kecil berwarna merah. Apabila mana-mana keadaan ini muncul pada bayi anda, segera bawa ke doktor. Anda akan menerima ubat yang bersesuaian.

Jangkitan Kulat

Cara Penjagaan Kulit Bayi Anda

  • Gunakan sabuh basuh pakaian yang lembut untuk membasuh pakaian bayi anda. Pastikan anda mencuci semuanya termasuklah sarung bantal, cadar, selimut dan juga tuala bayi anda secara kerap.
  • Jangan gunakan produk bayi yang mengandungi pewarna, pewangi, phthalates dan paraben kerana kandungan-kandungan ini boleh menghasilkan tindak balas dengan kulit bayi anda.
  • Kulit bayi sangat sensitif. Mandikan mereka dengan air suam dan sapukan losyen apabila kulit bayi anda masih lembab dan biarkan kering. Ini boleh mengunci kelembapan dalam kulit bayi anda.
  • Untuk mengelakkan ruam lampin, kerapkan tukar lampin bayi anda selepas tempoh 3,4 jam. And juga perlu sekurang-kurangnya menukar lampin bayi anda sekali pada waktu malam.
  • Ada beberapa penyelidikan menyatakan bahawa, urutan menggunakan minyak bayi sangat bagus untuk bayi baru lahir kerana ianya bukan sahaja menenangkan bayi, bahkan membantu menyihatkan kulit bayi juga. Anda boleh gunakan Resty Oil daripada Tasneem Naturel kerana minyak tersebut diformulasi dengan bahan semulajadi dan bebas wangian, pewarna dan paraben.

Apa-apa pun, sentiasa kekal tenang sekiranya bayi anda mengalami mana-mana perkara di atas. Segera berjumpa doktor jika anda masih yakin dan khuatir akan keadaan kulit bayi anda.

Anda mungkin juga meminati:

Masalah Kulit Di Pipi Si Anak Kembali Tenang Selepas 4 Hari Disapu Balm Skeenz

2 comments

    Oh baru tahu namanya Jerawat Bayi 😅 Ada anak yang pernah kena juga. Terima kasih. Saya share ye

    Info yang sangat berguna, terima kasih 🙂

Leave a Reply