Kelebihan Susu Kambing Untuk Kesihatan

Susu kambing adalah produk tenusu yang paling banyak diamalkan di dunia. Sebenarnya, 65% hingga 72% daripada produk tenusu yang diminum di seluruh dunia adalah susu kambing dan sebahagian disebabkan oleh kemudahan menjaga kambing berbanding dengan lembu di negara-negara membangun, di mana susu kambing adalah sumber kalori, protein, dan lemak yang penting. Dikebanyakan negara, penggemar susu menyatakan lebih suka susu kambing berbanding susu lembu dan susu tumbuhan.

Susu kambing lebih pekat dan berkrim daripada susu lembu atau susu tumbuhan lain, serta susu kambing mempunyai lebih banyak nutrien yang dapat memberikan manfaat terhadap kesihatan.

Antara kelebihan susu kambing ialah:

 

Menguatkan tulang

Susu dari semua jenis kaya dengan kalsium, dan susu kambing tidak terkecuali. Di samping itu, ia memberikan jumlah kalsium yang setanding dengan susu lembu tanpa kesan sampingan, memastikan bahawa khasiat kekal kaya dan stabil sambil membantu mencegah osteoporosis.

 

Mempunyai sifat anti-keradangan

Salah satu sebab mengapa orang lebih suka susu kambing adalah kerana mereka dapat menikmatinya tanpa keradangan dan sakit perut apabila minum susu lembu. Ini disebabkan oleh susunan enzimatik susu kambing yang unik yang dapat menenangkan keradangan di usus. Penyelidikan sedang dijalankan untuk melihat sama ada sifat anti-keradangan ini meluas ke kawasan badan yang lain, tetapi satu perkara yang pasti, ia pasti baik untuk perut anda.

 

Penawar Kulit

Susu kambing mengandungi zink dalam jumlah yang banyak jika dibandingkan dengan susu manusia. Zink adalah mineral penting untuk pemeliharaan kulit yang sihat, penyembuhan luka, dan berkaitan secara langsung dengan imuniti semula jadi dan adaptif. [5]

 

Kecekapan pengambilan nutrien

Salah satu faedah utama susu kambing adalah bahawa komposisi kimia jauh hamper sama dengan susu manusia daripada susu lembu. Disebabkan itu tubuh kita dapat mengeluarkan lebih banyak nutrien dari susu ketika ia bergerak melalui sistem kita dan menyebabkan proses pencernaan menjadi lebih mudah.

 

Meningkatkan metabolism badan

Susu kambing jauh lebih padat dengan nutrien daripada susu lembu. Satu cawan menyediakan hampir 40% keperluan kalsium harian kita, 20% pengambilan vitamin B, serta sejumlah besar kalium dan fosforus. Selanjutnya, kajian menunjukkan bahawa susu kambing dapat membantu meningkatkan pengambilan zat besi dan tembaga di saluran pencernaan kita, yang sangat penting bagi orang yang mengalami masalah anemia dan kekurangan lain. 

 

Melindungi hati

Terdapat hampir dua kali lebih banyak asid lemak bermanfaat dalam susu kambing yang terdapat dalam susu lembu, yang bermaksud bahawa keseimbangan kolesterol kita selamat jika dimakan. Dengan menyeimbangkan asid lemak penting dalam badan, kita dapat mencegah aterosklerosis, strok, serangan jantung, dan komplikasi koronari yang lain. Tahap kalium yang tinggi dalam susu kambing juga membantu mengurangkan tekanan darah, kerana kalium adalah vasodilator yang melonggarkan saluran darah dan melegakan ketegangan pada sistem kardiovaskular. 

 

Pertumbuhan dan Perkembangan

Susu kambing adalah sumber yang kaya dengan protein, yang merupakan bahagian penting dalam pertumbuhan dan perkembangan seseorang kerana protein adalah penyusun sel, tisu, otot, dan tulang. Dengan memastikan aliran protein yang stabil, kita dapat melindungi proses metabolik dan merangsang pertumbuhan serta kesihatan secara menyuluruh.

 

Membantu mengurangkan berat badan

Walaupun susu kambing mempunyai asid lemak yang tinggi daripada susu lembu, ia mempunyai lemak ‘jahat’ yang sikit berbanding susu lembu. Hal ini bermaksud ia mampu membantu seseorang  menurunkan berat badan tanpa menjejaskan keperluan pemakanan.

Leave a Reply

Shopping cart

0

No products in the cart.